Skip til hoved indholdet

Genstande fra museets samling

Museet har vinterlukket og åbner igen tirsdag den 1. marts 2022.

I ventetiden kan du her på siden se og læse om museets genstande fra den faste udstilling og den kommende særudstilling. Den nye særudstilling kommer til at handle om mennesker og steder i det nuværende Fredensborg Kommune fra stenalderen frem til i dag.

EN KAFFEMØLLE ER IKKE BARE EN KAFFEMØLLE

På Fredensborg Museum (og på mange andre lokalhistoriske museer rundt omkring i landet) er der meget gammelt køkkengrej i samlingerne. Rigtig meget af det er kommet på museum, fordi det er gammelt.

Men køkkengrej er ikke nødvendigvis interessant fordi det er gammelt. Køkkengrej med proveniens (altså hvor det kommer fra, hvem der har brugt det) er dét, der gør en museumsgenstand mere relevant, interessant og nærværende.

Som fx denne kaffemølle, ormædt og slidt. En kaffemølle, der blev brugt på Hammerholmgaard på Karlebo Enge indtil 1950, hvor de fire ugifte søskende, Hans, Niels, Johannes og Christine måtte flytte fra den gård, de havde overtaget fra deres forældre i 1923. En kaffemølle, hvor Christine ALTID drejede håndsvinget 7 gange til højre og tre gange til venstre. Så kunne skuffen åbnes og kaffen var klar til brug. Kaffe til hendes tre brødre, der arbejdede i marken og med dyrene, kaffe til nevøer og niecer der kom på sommerferie helt fra Valby, kaffe til skærsliberen med glasøje, som kom forbi gården to gange om året og først fik lov til at komme ind og spise med, når både han og hans tøj var blevet vasket, kaffe til dem der nu lige var der eller kom forbi, når kaffen var klar. Man kan stadig dufte kaffen.

Kaffemøllen kommer til at indgå i museets kommende udstilling om steder og mennesker i det nuværende Fredensborg Kommune.