Skip til hoved indholdet
Donse Krudtværk

Donse Krudtværk

Donse Krudtværk blev 1704 anlagt ved Lille Dam sydvest for Gunderød. På stedet lå i forvejen en vandmølle, Donse Mølle. Den hørte under dronningen på Hirschholm Slot, som hun ejede sammen med resten af Karlebo, Birkerød, Bloustrød og Hørsholm Sogne.
Det var anden gang dronningen på Hirschholm Slot gav sig i lag med at starte en industri, for allerede i 1701 havde hun etableret et teglværk i Nivå. I 1704 gjaldt det så et krudtværk.
Trods de mange sikkerhedstiltag var der alligevel en del eksplosionsulykker på krudtværket. Den første fandt sted i 1724, hvor krudtmesteren omkom. Alene i tidsrummet i 1871-1891 var der 6 eksplosioner, hvor den mest katastrofale af dem indtraf den 16. maj 1882. Da eksploderede ti tons krudt, hvorved en række bygninger jævnedes med jorden. Træer blev revet op med rode og store kampesten slynget gennem luften. Tre af de ansatte blev dræbt, og to hårdt kvæstede. Blandt de dræbte var to unge piger på henholdsvis 15 og 16 år. Det kan man læse mere om på udstillingen.
De sidste 30 år, før værket lukkede i 1911, var der 24 beskæftigede på krudtværket.
I udstillingen ses en række genstande fra krudtværket samt genstande fra fortidens hær og flåde, der var hovedaftagere af krudtværkets produkter de først mange år.